Undine sau o călătorie pe ape tulburi

Cineastul german Christian Petzold reviziteaza intr-un mod inteligent, in noul sau lung-metraj, legenda Ondinei.

Ondine delireaza? Halucineaza? Delireaza atunci cand il acuza pe iubitul sau Johannes ca i-a fost infidela, atunci cand acesta ii marturiseste ca vrea sa o paraseasca? Ondine se gandeste ca, daca Johannes isi va pune planul in aplicare, adica de a o parasi, va fi constransa sa il ucida. Dar aceasta voce, vocea pe care o aude uneori, a cui este aceasta voce? Este legenda Ondinei adevarata? Indoiala este permisa.

Insa despre ce legenda se vorbeste cu adevarat in filmul Undine? De cea a Ondinei pur si simplu: destinul sau este acela de a pune capat zilelor acestui barbat infidel, care a tradat-o. Ondine este un geniu al apei. Altfel spus, o fiinta supranaturala, mitica, o nimfa care se simte ca acasa intr-un element lichid.

Atunci, Ondine este o Ondina in adevaratul sens al cuvantului sau o simpla femeie dezechilibrata? Realizatorul Christian Petzold ne tine de-a lungul intregului film in aceasta ambiguitate. Fantasticul nu este niciodata departe. Indiciile sunt diseminate. Ondine beneficiaza de gratia si frumusetea unei nimfe. Indiciile sunt deci diseminate. Insa, la final, nu primim niciun raspuns definitiv, fiecare isi formeaza propria parere cu privire la deznodamantul filmului. Fiecare este liber sa interpreteze povestea lui Ondine asa cum o intelege.

Ne-ar fi placut sa aducem elogii acestui film realizat de Christian Petzold. Intr-adevar este un lung-metraj de o sinceritate si de o delicatete speciale care indeamna la respect, o opera pe care si-a lasat amprenta un onirism delicios. In ciuda calitatile de necontestat, Ondine al lui Christian Petzold este un film fad pe alocuri, unele momente in special.

Ce se va alege de soarta lui Ondine? Va reusi sa isi puna planurile malefice in aplicare? Sau doar delireaza?

Lasă un răspuns