Nafi’s Father, o dramă senegaleză de văzut

Intr-un orasel din Senegal, in timp ce doi frati se opun cu vehementa casatoriei copiilor lor, Nafi si iubitul sau aspira la modernitate si viseaza la studii in exil, spre capitala Dakar. O poveste care cu siguranta va va aminti de cea a celebrului cuplu, Romeo si Julieta.

100% senegalez, ceea ce nu este un lucru foarte comun pe marile ecrane, Nafi’s Father are in centru o poveste de dragoste imposibila. Nafi este o tanara ambitioasa care isi doreste sa studieze Neurostiinte in cadrul Universitatii Dakar. Tatal sau, Tierno este Imam-ul satului.

Acesta din urma are probleme cu inima si ii este greu sa se adapteze la “modernizarea” satului din care face parte. Fiica sa se indragosteste nebuneste de verisorul sau Tokara, al carui tata, Ousmane nu este privit cu ochi buni de comunitate. Povestea de iubire dintre Nafi si Tokara nu se va derula sub cele mai bune auspicii mai ales ca Ousmane isi doreste ca el sa devina Imam, sa ii ia locul fratelui sau.

Realizatorul acestui film stie sa sesizeze momentele fericite dar si momentele tensionate prin care trece familia. Uneori domina speranta, alteori destinul pare sa condamne aceasta familie la o tragedie iminenta. Trecem astfel de la o scena in care apare un grup de copii care se joaca in liniste la un plan in care un barbat incearca sa sparga mingea copiilor, deranjat de joaca lor.

Tatal lui Nafi este slab si nu poate asigura perpetuarea cadrului social asa cum l-a cunoscut pe vremuri, nu se poate adapta acestei modernitati pe care refuza sa o accepte. Nedorind sa isi infrunte fratele in mod direct, care cauta sa ii ia locul, incearca sa isi impuna autoritatea fata de copiii sai, fara sa reuseasca in totalitate acest lucru. Prins la mijloc intre doua cai, reprezinta o religie musulmana traditionala si toleranta, condamnata sa pericliteze statul.

Un film care ne ajuta sa intelegem ingrijorarea unei societati aflate in plina transformare, departe de cliseele occidentale. Un film care nu ne da lectii, ne ofera solutii si ne aminteste de importanta familiei in cadrul societatii senegaleze. Un mesaj universal din toate punctele de vedere.

Lasă un răspuns