Il Mio Corpo – Un film de Michele Pennetta

In Sicilia, Oscar, un adolescent, a crescut mult prea repede. Este nevoit sa munceasca, aduna metale, pe care tatal sau le vinde mai apoi. Uneori, Oscar gaseste comori precum o statuie a Fecioarei Maria sau o impozanta carcasa metalica. De cealalta parte, Stanley, care are aceeasi varsta ca si Oscar, isi incearca norocul in Sicilia dupa ce a parasit tara natala, Nigeria.

Pentru a supravietui, Stanley face curatenie la Biserica, culege fructe de pe camp si are grija de animalele de pe camp. Chiar daca nu ar fi trebuit sa se intalneasca niciodata, Stanley si Oscar devin prieteni….

Realizatorul italian Michele Pennetta ne ofera cu Il Mio Corpo un film luminos care, cu toate acestea, dezvaluie o realitate sumbra, ne ofera doua povesti de viata paralele, sub soarele dogoritor al Sicliei, un film care se afla la granita dintre documentar si fictiune.

Oscar si Stanley nu se cunosc insa au in comun un vis, acela de a avea o viata mai buna. Unul, pre-adolescent, sufera din cauza autoritatii tatalui sau, Marco, care il obliga sa adune metale din vechile mine. Celalalt este un refugiat, vine din Nigeria, are un permis de munca care ii permite sa supravietuiasca.

Viata nu le apartine, este dictata de cei din jurul lor, de munca, de necesitatea absoluta de a iesi din aceasta inchisoare in aer liber in care se simt captivi. Cu toate acestea, Michele Pennetta refuza sa cada in capcana facila a unui subiect patetic in fata portretului mizeriei si al durerii. Din contra, prefera sa adauge realitatii o viziune onirica.

Realitatea loveste brutal in aceasta fata ascunsa a Siciliei, sub o caldura apasatoare si obositoare. Intr-o secventa extrem de imersiva, fara dialoguri, camera il insoteste pe Stanley si pe prietenul sau in timp ce se scalda.

Marea nu mai reprezinta un obstacol de depasit ci o invitatie la calm si la liniste, la fericirea simpla a contactului apei cu corpul, ceea ce ii confera o dimensiune senzuala. Titlul filmului capata astfel un alt sens, Il Mio Corpo este corpul la munca dar si corpul odihnit si calm.

Lasă un răspuns