Cum se pot evita situațiile neplăcute la cumpărături cu copiii?

Nu de putine ori, oamenii sunt martori la unele situatii mai putin placute, cand copiii plang, sunt dezamagiti de ceea ce le cumpara, sau nu le cumpara parintii si fac crize de personalitate destul de usor observabile pentru cei din jur.

Parintii care au copii mici si trebuie sa mearga cu ei la cumparaturi fiindca nu au cu cine sa ii lase, dar si cei care vor sa ii ia la cumparaturi pentru a-i invata cum trebuie sa se comporte in anumite situatii, trebuie sa isi stabileasca dinainte si sa respecte unele limite si strategii:

1. Sa nu forteze limitele celor mici – copiii care nu sunt mancati inainte, care nu au dormit suficient sau al caror program este complet schimbat in ziua de cumparaturi vor fi mai irascibili fiindca sunt suprasolicitati si vor avea iesiri pe care nu le au de regula.

2. Sa accepte curiozitatea copilului – a nu permite copilului nici macar sa puna mana sau sa vada o jucarie nu este o strategie tocmai buna, fiindca cei mici sunt curiosi din fire si vor sa cerceteze.

3. Sa il implice pe cel mic in luarea deciziilor – chiar daca are cativa ani, are si el un cuvant de spus iar parintii il pot incuraja sa il spuna, rugandu-l pe cel mic sa aleaga din doua produse de pe raft. Gradul de satisfactie al acestuia va fi maxim.

4. Sa evite aglomeratia – cumparaturile facute pe seara, cand magazinele sunt pline, la orele de varf sau dupa ce acestia ies de la scoala sau de la camin, nu reprezinta cea mai inteleapta decizie pentru parinti.

5. Sa ii spuna NU in mod ferm si totodata cu blandete, fiindca acceptarea tuturor mofturilor copilului si achizitionara produselor pe care acesta le doreste nu va ajuta copilul sa primeasca bine un refuz pe viitor.

Lasă un răspuns