Ce povești să îi citești în funcție de vârsta copilului tău?

Pentru a-i dezvolta inteligenta, creativitatea, spiritul ludic, parintii trebuie sa ii citeasca copilului in fiecare zi cel putin o poveste, sa il implice in activitati educative cum ar fi jocul pe roluri dupa terminarea povestii si sa ii ofere cadrul adecvat dezvoltarii unei gandiri sanatoase.

Povestile sunt, asadar, cea mai buna metoda de a adormi copilul, o traditie pe care pana si strabunicii o respectau, dar si cea mai buna metoda de a-i stimula creierul. Copilul trebuie sa fie introdus in lumea basmelor si povestilor de la varste foarte mici, pana cand va fi singur capabil sa citeasca o poveste sau macar cateva pagini dintr-o poveste.

Povesti pentru copii cu varste de 0-2 ani
Inca din primele luni de viata, copilul va fi interesat de carti. Insa parintii sa nu ii ofere carti obisnuite de povesti, ci carti cartonate, colorate, de dimensiuni potrivite.

Carticelele trebuie alese in functie de gama de culori pe care le prezinta dar si in functie de marimea lor si de imaginile colorate. Sunt, de asemenea, pe piata, acele carti senzoriale, fie ca este vorba de cele cu sunete, cat si cele confectionate special din diferite materiale cu materiale care nu prezinta pericole pentru cel mic.

Povesti pentru copiii de 2-4 ani
La aceasta varsta, conteaza imaginile, culorile dar si povestea din cadrul carticelei. Sunt recomandate cartile cu animale dar si cartile de povesti simplificate.

La aceasta varsta copiii au o capacitate de memorare si de concentrare mai mare, de aceea parintii trebuie sa se asigure ca si invata ceva util din carticelele pe care le cumpara.

Povesti pentru copii de 4-6 ani
La aceasta varsta, copiii deja stiu cum sa manevreze o carte si ce sa caute intr-o carte, unii copii stiu sa citeasca pe litere cuvintele si sa lege macar titlul. Pentru aceasta varsta, ideale sunt carticelele cu povesti din folclorul romanesc traditional dar si povesti care nu ne apartin.

Asadar, parintii pot citi foarte bine si Fat Frumos din Lacrima (desi este cam lung) cat si Omul de turta dulce, atat Cei trei Purcelusi cat si Cenusareasa. La aceasta varsta, copiii vor fi foarte preocupati si de poezii de aceea nu ar strica si o carte mai stufoasa de poezii in casa.

Povesti pentru copii de 7-8 ani
La aceasta varsta, copilul deja are propriile preferinte si interese iar parintele ar trebui sa le cunoasca. Ideal ar fi ca acesta sa ii aleaga carti, fie de la biblioteca sau din librarie, care le cultiva interesele, pasiunile si corespund personalitatii copiilor.

Sunt ideale fabulele si cartile cu povesti nemuritoare. Important este ca parintii sa se preocupe de educarea si cultivarea dorintei de a citi in viata celui mic.

Lasă un răspuns