Ar trebui să le limităm copiilor accesul la internet?

Am citit în ultima perioadă multe articole legate de cum ar trebui să fie educați copiii, de pericolele la care aceștia se supun folosind internetul și de faptul că accesul acestora la internet trebuie limitat. Mai exact, în viziunea unora, e musai să nu-l lași decât pe Wikipedia și streamurile live ale Discovery și National Geographic, fără să audă vreodată de rețele de socializare sau site-uri pentru adulți.

În viziunea mea această abordare e total greșită. Într-adevăr, există multe pericole atât fizice cât și la nivel de gândire la care se expun copilașii care petrec prea mult timp prin anumite zone ale internetului însă totul trebuie privit altfel.

Deși mai am multă vreme de așteptat până voi fi tată am început să mă gândesc la aceste aspecte. După mintea mea, când ajunge la o vârstă la care cred că poate înțelege, îi voi arăta personal copilului ce e aceea o rețea de socializare, ce poate face bun acolo dar și ce îl poate afecta. Îi voi spune că există site-uri cu filme pentru adulți la care nu trebuie să se uite în exces (să fim serioși, toți am văzut măcar un film/revistă/poze pentru adulți când eram mici). Îl voi învăța care sunt sursele de unde se poate informa cu privire la diferite aspecte și cum să încerce măcar să le recunoască pe cele corecte deosebindu-le de informațiile eronate.

Acestea sunt doar câteva exemple care mi-au venit în minte atunci când am început să scriu acest articol legat de educația pe care o primesc sau ar trebui să o primească copiii. Deși am fost lăsat, când eram mic, să mă descurc singur și să separ ce e bine de ce e rău voi prefera să îi informez pe viitorii mei copii cu privire la aceste aspecte deși, dacă-mi vor semăna (aici mă laud), își vor da seama și fără explicațiile de rigoare.

Lasă un răspuns